Про реєстрацію випадків харчової токсикоінфекції в навчально-виховному комплексі «Любисток»


У період з  20-00 до 22-30 22.05.2014 до Обласної дитячої клінічної лікарні м.Чернівці  звернулось троє дітей з ознаками харчового отруєння, які відвідують навчально-виховний комплекс «Любисток».
23.05.2014 працівниками  Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області та Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» негайно розпочато епідеміологічне розслідування, позапланова перевірка НВК «Любисток» та проведення профілактичних і протиепідемічних заходів.
Спільним наказом Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області та Департаменту охорони здоров'я та цивільного захисту Чернівецької облдержадміністрації створено оперативний штаб з локалізації та ліквідації спалаху.
Створено 9 бригад в складі лікарів та медичних сестер Чернівецької міської дитячої поліклініки.
Станом на 12 годину 26.05.2014 року всього зареєстровано  33 хворих з числа учнів НВК «Любисток». 7 дітей госпіталізовано до інфекційного відділення обласної дитячої  клінічної лікарні м.Чернівці. Решта дітей знаходиться на амбулаторному лікуванні. Силами медичних бригад активно виявлено 22 дитини від загальної кількості захворілих.
Для встановлення етіологічного фактору (збудника хвороби) проведено лабораторні обстеження 249 осіб, в тому числі хворих, контактних з хворими та працівників харчоблоку. За результатами обстежень у 2-х дітей, які перебувають на стаціонарному лікуванні виявлено антиген ротавірусу.
Для встановлення фактору передачі інфекції проведено бактеріологічні, вірусологічні та фізико-хімічні обстеження на патогенну флору зразків харчових продуктів, свіжих овочів, питної води, «добових проб» страв. За результатами лабораторних досліджень у зразках свіжої капусти та добової проби салату із капусти підтверджено наявність ротавірусів.
Головним управлінням Держсанепідслужби у Чернівецькій області та Департаментом освіти і науки, молоді та спорту  Чернівецької обласної державної адміністрації прийнято рішення про призупинення функціонування харчоблоку до завершення всіх лабораторних досліджень, які наразі продовжуються.
Проведення комплексу протиепідемічних та профілактичних заходів триває.
Ситуація знаходиться під контролем Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області.

 

 

НАВІГАЦІЯ