Всесвітній тиждень імунізації 2015: Ліквідувати прогалини в імунізації

___З 24 до 30 квітня 2015 року в усьому світі проводиться Всесвітній тиждень імунізації.  Цього року він пройде під гаслом «Ліквідувати прогалини в імунізації» з основною метою сприяти використанню вакцин для захисту людей усіх вікових груп від хвороб.
___Імунізація визнана одним з найуспішніших та економічно ефективних заходів системи охорони здоров'я з усіх нині існуючих. Щорічно вона попереджає від 2 до 3 мільйонів смертей і сьогодні дозволяє забезпечити захист дітей не тільки від захворювань, вакцини від яких існують вже багато років (дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт), а й від пневмонії та ротавірусної діареї, на долю яких припадає більшість випадків дитячої смертності у віці до 5 років. Крім того, завдяки розробці інноваційних та комбінованих вакцин, у наш час можна захистити підлітків та дорослих від таких захворювань, як грип, менінгіт та рак (печінки та рак шийки матки)
___Успіх програм імунізації беззаперечний, проте кожна п'ята дитина у світі все ще не вакцинована: у 2013 році близько 21,8 мільйонів дітей грудного віку не отримали життєво необхідних щеплень. Рівень імунізації трьома дозами вакцини проти дифтерії, кашлюку та правця на першому році життя в Україні за даними 2013 року складав лише 76%. Причинами цього є недостатній рівень забезпечення препаратами для щеплень, відсутність доступу до служб охорони здоров'я та незадовільний рівень політичної та фінансової підтримки.
___Цього року впродовж тижня імунізації основну увагу приділяють ліквідації прогалин в імунізації та збільшенню рівня охоплення вакцинацією, згідно з Глобальним планом дій по вакцинації. У 2012 році 194 держави-члени ВООЗ прийняли цей план як основу для попередження мільйона випадків смертей до 2020 року шляхом забезпечення доступу до вакцин усіх людей у світі.
___Цілями Глобального плану дій щодо вакцин є:
- посилення планової імунізації для досягнень цільових показників щодо охоплення вакцинацією;
- активізація боротьби з хворобами, які можна попередити за допомогою вакцин, визначаючи в якості першого завдання ліквідацію поліомієліту;
- введення нових і вдосконалених вакцин;
- активізація наукових досліджень і розробок для наступного покоління вакцин і технологій.
___Вакцинація - це введення людині ослаблених, вбитих мікроорганізмів або їх фрагментів для формування стійкого імунітету. Імунні системи людини мають властивість «пам’ятати» зустрічі з антигенами бактерій або вірусів, вони зберігають імунітет від них на роки, десятиріччя або навіть на все життя. Таким чином організм отримує захист від інфекційних хвороб і можливість самостійно боротися з мікроорганізмами і перемагати хворобу ще до початку клінічних проявів.
___Розрізняють такі основні види імунізації: планову (загальну та вибіркову), за епідемічними показаннями та рекомендовані щеплення. Планова загальна імунізація проводиться всьому населенню, яке досягло відповідного віку за відсутності клінічних протипоказань. Згідно із Законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 24.02.1994 (стаття 27) та Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" від 06.04.2000 (стаття 12) населення підлягає обов'язковій імунізації проти туберкульозу, поліомієліту, кашлюку, дифтерії, правця, кору.
___Імунізацію населення проти інфекційних захворювань потрібно проводити відповідно до Національного календаря щеплень, який регламентовано наказом МОЗ України від 11.08.2014 № 551 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів». Календар включає обов’язкові профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на дифтерію, кашлюк, кір, поліомієліт, правець, туберкульоз, а також вірусний гепатит В, епідемічний паротит, краснуху, гемофільну інфекцію. Водночас до рекомендованих щеплень віднесено вакцинацію для профілактики наступних захворювань: вітряна віспа, гепатит А, грип, пневмококова, менінгококова, папіломавірусна, ротавірусна інфекції.
___Будь-яке щеплення в сотні разів безпечніше, ніж захворювання, від якого воно захищає!

 

НАВІГАЦІЯ