24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Всесвітній день боротьби з туберкульозом, який за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щорічно відзначається 24 березня, в 2017 році знову пройде під гаслом «Разом ліквідуємо туберкульоз!»

ВООЗ закликає об'єднати зусилля для того, щоб «нікого не залишити поза увагою», що означає покращання доступу до медико-санітарних послуг для всіх людей.

Хоча кожен може заразитися туберкульозом, ця хвороба найбільш поширена серед людей, що живуть в злиднях, в соціально відчужених спільнотах та інших уразливих групах населення  (мігранти, біженці, етнічні меншини, особи, які живуть і працюють в небезпечних умовах, літні люди, соціально відчужені жінки і діти в різних частинах світу).

Такі фактори, як недостатнє харчування, погані житлові і санітарні умови, що ускладнюються іншими факторами ризику, такими як вживання тютюну і алкоголю і діабет, впливають на сприйнятливість до туберкульозу і на доступ до медичної допомоги. Крім того, перешкодами до доступу часто є значні витрати, пов'язані з хворобою та її лікуванням, відсутність соціального захисту, що призводить до формування замкнутого кола бідності і поганого здоров'я. Передача туберкульозу з множинною лікарською стійкістю підкреслює невідкладність вирішення цих проблем.
Основне завдання Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом – інформування населення про це захворювання, про необхідність своєчасного звернення за медичною допомогою, пропаганда здорового способу життя, формування у медичного персоналу загальної лікувальної мережі настороженості щодо туберкульозу, залучення державних і громадських організацій до участі в боротьбі з цим захворюванням.
Щороку мільйони людей в світі гинуть від туберкульозу, незважаючи на те, що для лікування хворих існують ефективні ліки. У 1993 році ВООЗ оголосило туберкульоз глобальною проблемою.

За даними ВООЗ, у 2015 році 10,4 мільйона осіб захворіли на туберкульоз і 1,8 мільйона осіб померли від цього захворювання. Понад 95% випадків смерті від туберкульозу відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Туберкульоз є однією з провідних причин смерті людей з ВІЛ: у 2015 році туберкульоз викликав 35% випадків смерті серед ВІЛ-інфікованих людей. За оцінками, в 2015 році у 480 000 осіб в світі розвинувся туберкульоз із множинною лікарською стійкістю.

У Чернівецькій області епідемічна ситуація з туберкульозу залишається нестійкою – показники захворюваності не перевищують середні багаторічні, однак триває поширення туберкульозу з множинною лікарською стійкістю і туберкульозу, поєднаного з ВІЛ-інфекцією.

Для своєчасного виявлення, ефективного лікування і обмеження поширення цієї інфекції в суспільстві надзвичайно важлива реалізація заходів щодо запобігання поширенню туберкульозу: організація і проведення профілактичних оглядів населення з метою виявлення осіб з високим ризиком захворювання та вжиття заходів щодо попередження розвитку у них туберкульозу, виявлення осіб з ранніми формами захворювання і їх лікування, проведення в повному обсязі профілактичних і протиепідемічних заходів у вогнищах туберкульозу.

Довідкова інформація

Збудником туберкульозу є бактерія (Mycobacterium tuberculosis), яка найчастіше вражає легені. Туберкульоз виліковний, захворюванню на туберкульоз можна запобігти.
Туберкульоз поширюється від людини людині через повітря. При кашлі, чханні або відхаркуванні люди з легеневим туберкульозом виділяють в повітря бактерії туберкульозу. Для інфікування людині досить вдихнути лише незначну кількість таких бактерій.

Біля однієї третини населення світу мають латентний туберкульоз. Це означає, що люди інфіковані бактеріями туберкульозу, але (поки що) не захворіли цією хворобою і не можуть її передавати.

Ризик того, що люди, інфіковані туберкульозними бактеріями, протягом свого життя захворіють на туберкульоз, становить 10%. Однак особи з ослабленою імунною системою, такі як люди з ВІЛ, недостатнім харчуванням, з діабетом або люди, що вживають тютюн, піддаються набагато більш високому ризику захворювання.

Коли у людини розвивається активна форма туберкульозу, такі симптоми як кашель, лихоманка, нічний піт, втрата ваги і інші можуть бути помірними протягом багатьох місяців. Це може призводити до запізнілого звернення за медичною допомогою та передачі бактерій іншим людям. За рік людина, хвора на туберкульоз, може інфікувати до 10-15 інших людей, з якими вона має тісні контакти. Без належного лікування в середньому 45% ВІЛ-негативних людей з туберкульозом і майже всі ВІЛ-позитивні люди з туберкульозом помруть.

Хто має найбільший ризик захворіти?

Туберкульоз вражає переважно дорослих людей в їх найпродуктивніші роки. Однак ризик захворіти є у будь-якому віці. Понад 95% випадків захворювання і смерті відбувається в країнах, що розвиваються.

У людей, інфікованих ВІЛ, ймовірність розвитку активної форми туберкульозу зростає в 20-30 разів. До групи високого ризику розвитку активного туберкульозу відносяться також люди, які страждають від інших порушень здоров'я, зокрема тих захворювань, які ослаблюють імунну систему.

Ризик захворювання на туберкульоз і смерті від нього значно підвищує вживання тютюну – більше 20% випадків захворювання на туберкульоз у світі пов'язане з курінням.

Глобальне поширення туберкульозу

На туберкульоз хворіють люди в усьому світі. У 2015 році найбільша кількість нових випадків захворювання на туберкульоз сталася в Азії та Африці.

Симптоми і діагностування

Спільними симптомами активного легеневого туберкульозу є кашель іноді з мокротою і кров'ю, біль у грудях, слабкість, втрата ваги, лихоманка і нічний піт.

Основними методами діагностики туберкульозу є мікробіологічна діагностика, рентгенологічна діагностика, туберкулінодіагностика

Починаючи з 2010 року за рекомендаціями ВООЗ використовуються також експрес-тести,  за допомогою яких одночасно виявляються туберкульоз і стійкість до антибактеріального протитуберкульозного препарату - діагноз може бути поставлений протягом двох годин.

Лікування

Туберкульоз можна лікувати і виліковувати. У разі активної, чутливої ​​до ліків форми хвороби, проводиться стандартний шестимісячний курс лікування при забезпеченні пацієнта інформацією, наглядом і підтримкою з боку працівника закладу охорони здоров'я. Переважну більшість випадків туберкульозу можна виліковувати за умови належного виконання призначень лікаря, в тому числі прийому ліків.

За період з 2000 по 2015 рік, за оцінками ВООЗ, завдяки діагностиці та лікуванню туберкульозу було врятовано 49 мільйонів людських життів.

Туберкульоз з множинною лікарською стійкістю

Протитуберкульозні засоби використовуються протягом цілого ряду десятиліть. З часом, при неналежному застосуванні протитуберкульозних препаратів, їх неправильному призначенні, поганій якості ліків або достроковому припиненні лікування пацієнтами виникає лікарська стійкість.

Туберкульоз з множинною лікарською стійкістю (МЛС-ТБ) – це форма туберкульозу, яка викликається бактерією, що не реагує на окремі бактерійні препарати. Для лікування таких форм туберкульозу використовують інші препарати, однак тривалість лікування збільшується (до двох років).  

У деяких випадках може розвиватися більш серйозна широка лікарська стійкість, що потребує більш складного і тривалого лікування.

Найбільшим тягарем проблема МЛС-ТБ лягає на три країни - Китай, Індію і Російську Федерацію, - на частку яких у сукупності припадає майже половина всіх випадків в світі.

Туберкульоз і ВІЛ

У 2015 році щонайменше одна третина людей з ВІЛ в світі були інфіковані туберкульозною бактерією. Імовірність того, що у людей, що живуть з ВІЛ, розвинеться активна форма туберкульозу, в 20-30 разів перевищує аналогічний показник серед людей, неінфікованих ВІЛ.

ВІЛ і туберкульоз являють собою смертельне поєднання і прискорюють розвиток один одного. У 2015 році від ВІЛ-асоційованого туберкульозу померло близько 0,4 мільйона осіб.

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоровя України» закликає населення своєчасно проходити профілактичне обстеження на туберкульоз, звертатися за медичною допомогою при виникненні характерних для туберкульозу симптомів, проводити рекомендовані профілактичні заходи при контакті з хворим на туберкульоз і при інфікуванні збудником туберкульозу, що дозволить попередити розвиток захворювання, а захворювання, виявлене на ранніх стадіях, успішно лікувати.

 

 

НАВІГАЦІЯ