Державну політику України щодо імунопрофілактики розглядали на Вакцинальному Саміті, що відбувся у Києві 2 грудня 2015 року

___Учасники заходу визначили низку першочергових питань, які необхідно вирішити. Домовилися об’єднати зусилля, щоб, зокрема, налагодити безперервне планове забезпечення вакцинами. Наявність вакцин, необхідних для імунопрофілактики згідно із Календарем щеплень, визнали важливою складовою державної політики України.
___На Саміті зазначалося, що на сьогодні 30 захворювань можна попередити або значно знизити рівень захворюваності завдяки проведенню вакцинації.
___Не оминули фахівці і питання етико-правових моментів вакцинації в Україні. Розглянули проблему недостатнього захисту військовослужбовців від вакцино-контрольованих інфекцій. Наскрізною темою усіх виступів була проблема підвищення рівня освіченості громадян з медичних питань та виховання культури здорового способу життя у населення, що є основою громадського здоров'я.
___Учасники розглядали не лише проблеми постачання імунобіологічних препаратів в Україні, а й говорили про процес виробництва вакцин та їхній шлях до пацієнтів, про небезпеку неінфекційних захворювань, які можна і слід попередити. Фахівці представили доповідь щодо еволюції календаря вакцинації – які новації на сьогодні актуальні і чому. Але найголовніше питання стосовно якого усі учасники дійшли згоди і порозуміння — це питання створення Довгострокової стратегії імунізації, що є запорукою національної безпеки кожної країни. Щорічно завдяки імунізації в світі можуть бути попереджені 2-3 мільйона смертей (еквівалентно популяції Парижа), а 750 000 дітей уникають інвалідізації.
___Заступник Міністра охорони здоров`я України Ігор Перегінець зазначив, що вирішення проблеми планового забезпечення вакцинами, згідно з Календарем щеплень в необхідній кількості є пріоритетом Міністерства охорони здоров`я. Для прозорого і швидкого процесу закупівлі необхідних імунобіологічних препаратів цього року відповідні програми було передано міжнародним організаціям. «З огляду на низький рівень охоплення вакцинацією населення і суперечливу інформацію, яка з`являється в ЗМІ щодо цієї теми, проведення Вакцинального Саміту дуже на часі. Це чудова можливість отримати вичерпну інформацію щодо усіх пересторог з перших вуст, від провідних фахівців, а також нагода для усіх зацікавлених сторін дізнатися про нові тенденції в цій сфері», - додав заступник Міністра.
___У рамках Вакцинального Саміту актуальні питання імунопрофілактики обговорили представники Міністерства охорони здоров`я, Держсанепідслужби, Міністерства освіти і науки, Ради національної безпеки і оборони, міжнародні експерти ВООЗ, ЮНІСЕФ, а також народні депутати України, лікарі та представники громадської організації «Імунний щит нації». Участь у роботі Саміту брав і начальник відділу організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області Юрій Падурару.


                                                                 
За інформацією
                                                                  Держсанепідслужби України

 

НАВІГАЦІЯ