Про вірусний гепатит А та його профілактику!

В Чернівецькій області за 2017 рік зареєстровано 11 випадків вірусного гепатиту А, з них 2 у дітей. Захворювання реєструвались у м.Чернівці (5 хворих), в Кіцманському районі (2), Сокирянському районі (3), Сторожинецькому районі (1). За 2016 рік в області було зареєстровано 7 випадків, в тому числі у 2-х дітей.
Останній спалах вірусного гепатиту А відбувся в 2007 році, коли захворіло 187 осіб.

Гепатит - це запалення печінки, викликане, в основному, вірусною інфекцією.
Існує п'ять основних вірусів гепатиту, які мають назву за типами A, B, C, D і E. Ці п'ять типів становлять величезну проблему в зв'язку з хворобами і смертю, до якої вони призводять, і з їх потенційними можливостями викликати спалахи і приводити до епідемічного розповсюдження.
Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічної хвороби у сотень мільйонів людей і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки.
Причиною гепатиту А і Е зазвичай є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води.
Гепатит В, С і D зазвичай розвивається в результаті парентерального контакту з інфікованими рідинами організму.

Основні факти про вірусний гепатит А
• Вірусний гепатит А - це хвороба печінки вірусного походження, яка може протікати як в легкій, так і у важкій формі.
• Вірус гепатиту А (HAV) передається при споживанні забруднених продуктів харчування та води або при прямому контакті з інфікованою людиною.
• Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з довічним імунітетом. Однак дуже незначна частка людей, інфікованих вірусним гепатитом А, може померти від блискавичного гепатиту.

  • На відміну від гепатиту В і С інфікування вірусним гепатитом А не призводить до розвитку хронічної хвороби печінки.

• Ризик інфікування вірусним гепатитом А пов'язаний з відсутністю безпечної води, поганою санітарією і гігієною (наприклад, брудні руки).
• Спалахи можуть носити вибуховий характер і приводити до значних економічних збитків. Спалахи хвороби, які виникали через воду, пов'язані з забрудненням води стічними водами або з неналежною обробкою води.
Окремі випадки захворювання та епідемії вірусного гепатиту А відбуваються в усьому світі і мають тенденцію до циклічності.
Симптоми
Інкубаційний період вірусного гепатиту А триває зазвичай 14-28 днів.
Симптоми: підвищена температура тіла, нездужання, втрата апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі і жовтяниця (пожовтіння шкіри і очних білків). Не у всіх інфікованих людей проявляються всі ці симптоми.
Імовірність розвитку важкої форми і фатальних наслідків вище в літньому віці. У інфікованих дітей у віці до шести років зазвичай не спостерігається яких-небудь помітних симптомів, і лише у 10% розвивається жовтяниця.
Серед дітей більш старшого віку і дорослих людей інфекція зазвичай призводить до появи більш важких симптомів, а жовтяниця розвивається більш ніж в 70% випадків захворювання.
Хто піддається ризику?
Будь-яка людина, що не вакцинована і не хворіла раніше, може заразитися вірусним гепатитом А.
Фактори ризику:

  • погана санітарія;
  • відсутність безпечної води;
  • вживання рекреаційних препаратів;
  • спільне проживання з інфікованою людиною;
  • сексуальні відносини з людиною, яка має гостру інфекцію гепатиту А;
  • поїздки в райони з високою ендемічністю без попередньої імунізації.

Профілактика
Належна санітарія, безпека харчових продуктів та імунізація є найефективнішими способами боротьби з вірусним гепатитом А.
Поширення вірусного гепатиту А можна зменшити шляхом:

  • забезпечення належного постачання безпечною питною водою;
  • належної очистки стічних вод;
  • дотримання особистої гігієни, зокрема, регулярне миття рук безпечною водою.

Вакцинація проти вірусного гепатиту А найбільш дієвий індивідуальний захист від вірусного гепатиту А.
16 країн використовують вакцину проти вірусного гепатиту А для регулярної обов’язкової імунізації дітей на національному рівні.

 

НАВІГАЦІЯ