Моніторингові відвідування навчальних закладів міста Чернівці
            

На виконання розпорядження Чернівецького міського голови від 20.01.2017 року №32-р «Про організацію та проведення вибіркових моніторингових відвідувань в загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади міста Чернівці з метою профілактики захворюваності дітей в організованих дитячих колективах на гостри кишкові інфекції» фахівці Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» приймали участь у  комісіях з проведенням відбору зразків для лабораторних досліджень кип’яченої води,  калорійності обідів, готових страв на бактеріальне забруднення та якість термічної обробки, змивів на наявність бактерії групи кишкової палички та стафілококу. Також проводились раптові обстеження персоналу харчоблоків на патогенний стафілокок. Лабораторними обстеженнями було охоплено 28 освітніх заклади, з них 10 ДНЗ та  18 ЗОШ.   

На харчоблоках  вищезазначених  закладів було відібрано та досліджено 28 проб кип’яченої води  на мікробіологічні показники, всі проби відповідали нормативам.
Досліджено 78 страв на калорійність, заниження калорійності від меню вимог не встановлено;  22 страви на якість термічної обробки; 56 страв - на мікробіологічні показники, в 2 готових стравах виявлено бактеріальне забруднення. Відібрано 280 санітарно-гігієнічних змивів з посуду та інвентарю, в 10 випадках було виявлено бактерії групи кишкової палички.

На патогенний стафілокок раптово обстежено 98 працівників харчоблоків, з них у 3 були виявлені позитивні результати.

Проведені моніторингові обстеження  дали змогу не лише виявити ризики впливу середовища життєдіяльності на стан здоров'я дітей, але й своєчасно запроваджувати комплекс санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб, харчових отруєнь серед них.

Результати проведених досліджень скеровувались власникам харчоблоків та в управління Держпродспоживслужби в місті Чернівці для прийняття відповідних заходів.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ