1 грудня - Всесвітній День боротьби зі СНІДом


Щорічно 1 грудня відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятого у 1988 році, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Проведення акції передбачає привернення уваги людей, інформування та мобілізацію суспільства з метою протидії цьому медико-соціальному явищу, яке прийняло масштаби глобальної епідемії.

За даними Європейського регіонального бюро ВООЗ та Європейського центру профілактики та контролю захворювань, оприлюдненими напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, кумулятивне число випадків ВІЛ-інфекції в Європейському регіоні ВООЗ вперше перевищило 2 мільйони. Так, лише у 2015 році було зареєстровано рекордну за увесь час спостереження, починаючи з початку 80-х років минулого століття, кількість нових випадків ВІЛ-інфекції – понад 153 000, що на 7% більше, ніж за 2014 рік.

За оціночними даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань більше 122 000 осіб, що живуть в Європейському союзі, не знають про те, що інфіковані ВІЛ, а це кожна сьома людина. Якраз для того, щоб охопити ці 15% населення, яке не знає про своє інфікування, і розширюються масштаби тестування на предмет ВІЛ, а надалі забезпечується тісний зв'язок між діагностикою та лікуванням.
Цьогоріч і в Україні в рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не Дай СНІДу Шанс!» під гаслами «Вірю – не Вірю» та «Не вір словам – зроби тест на ВІЛ» у Києві, Кривому Розі, Запоріжжі, Одесі та Львові 26 листопада було проведено безкоштовне, добровільне і анонімне консультування і тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С та сифіліс за допомогою швидких тестів для всіх охочих. За зведеними даними, оприлюдненими Українським центром контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України, в рамках акції усього було протестовано 3006 осіб, отримано 32 позитивних результати на ВІЛ, 15 на гепатит В,  83 на гепатит С,  24 на сифіліс.
ЩО необхідно знати про ВІЛ-інфекцію:
1.      Що таке ВІЛ-інфекція?
Вірус імунодефіциту людини є представником групи «повільних» вірусів, оскільки з моменту зараження до часу прояву перших симптомів захворювання, і  особливо до розвитку СНІДу, проходить тривалий час.
Вірус імунодефіциту людини викликає захворювання, яке називається ВІЛ-інфекція, остання стадія цього захворювання - СНІД (синдром набутого імунодефіциту людини)

2.      Яким чином відбувається інфікування людей цим вірусом?
ВІЛ передається наступними шляхами:
· Незахищений статевий контакт

· При попаданні вірусу в кров у випадках:
- Використання нестерильного інструментарію при наданні медичних і косметологічних послуг;
- Переливання зараженої донорської крові та її компонентів;
- При внутрішньовенному вживанні наркотиків.

· Від ВІЛ-інфікованої матері до дитини (під час вагітності, пологів, під час грудного вигодовування).

ВІЛ не передається комахами (москітами, комарами, блохами, бджолами і осами). ВІЛ не передається при побутових контактах (обіймах, рукостискання, спільному прийомі їжі, відвідуванні басейну).

3. Хто схильний до найбільшого ризику?
Найбільшою мірою до інфікування схильні: люди, що вживають наркотичні препарати, чоловіки, які практикують сексуальні стосунки з чоловіками, а також люди, що мають незахищені сексуальні контакти.

4. У яких випадках рекомендується здати тест на ВІЛ-інфекцію?
Тест на ВІЛ рекомендується здати кожному охочому, а також обов’язково при наявності таких симптомів:
· Тривале підвищення температури тіла неясного походження;
· Збільшення лімфатичних вузлів при відсутності запальних захворювань, особливо якщо симптоми не зникають протягом декількох тижнів;
· Безперервна діарея протягом декількох тижнів;
· Затяжні і рецидивні гнійно-бактеріальні, паразитарні та грибкові захворювання;
· Множинні герпетичні висипання нетипової локалізації;
· Різке зниження маси тіла;
· Затяжні і рецидивні пневмонії або пневмонії, що не піддаються звичайній терапії;
· Хронічні запальні та інфекційні захворювання репродуктивної системи;
· Легеневий і позалегеневий туберкульоз.

Будемо пам'ятати, що єдиним надійним способом визначити ВІЛ-статус людини є проходження тесту на ВІЛ! А знання ВІЛ-статусу дозволить нам своєчасно подбати про своє здоров'я!

 

 

НАВІГАЦІЯ