Підсумки наради Комітету з надзвичайної ситуації пов’язаної з вірусом Зіка

___Комітет не знайшов медико-санітарних обґрунтувань для введення обмежень на поїздки і торгівлю для запобігання поширення вірусу Зіка.
___Найважливішими захисними заходами є боротьба з популяціями комарів та запобігання укусів комарів серед людей, що піддаються ризику, особливо серед вагітних жінок.
___«Необхідні скоординовані міжнародні відповідні заходи для поліпшення епіднагляду, виявлення інфекцій, вроджених мальформацій та неврологічних порушень, посилення боротьби з популяціями комарів і прискорення розробки діагностичних засобів і вакцин для захисту людей, що піддаються ризику, особливо під час вагітності», - йдеться у заяві ВООЗ за підсумками першої наради Комітету Міжнародних медико-санітарних правил (2005р.) з надзвичайної ситуації,  у зв'язку з вірусом Зіка.
Генеральний директор ВООЗ 1 лютого 2016 року скликала Комітет з надзвичайної ситуації відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил. Метою зібрання було вироблення рекомендацій щодо визначення ступеня тяжкості загрози для здоров'я, пов'язаної з триваючим розповсюдженням хвороби, викликаної вірусом Зіка в Латинській Америці і країнах Карибського басейну. Комітет зібрався в режимі телеконференції.

___Вісімнадцять експертів і радників оцінювали рівень загрози,  зокрема, розглядали тісний зв'язок часу і місця виникнення інфекції, викликаної вірусом Зіка, і зростанням числа виявлених випадків вроджених мальформацій та неврологічних ускладнень.
Експерти дійшли згоди щодо серйозних, хоча науково ще не доведених, підозр щодо наявності причинно-наслідкового зв'язку між вірусом Зіка під час вагітності та мікроцефалією. Усі учасники погодилися з тим, що необхідно терміново скоординувати міжнародні зусилля, спрямовані на дослідження цього взаємозв'язку і кращого його  розуміння.

___Крім того, фахівці розглянули моделі географічного поширення видів комарів, здатних передавати цей вірус.
___Серед причин для занепокоєння - відсутність вакцин, надійних діагностичних експрес-тестів та відсутність популяційного імунітету в постраждалих країнах.
___Після огляду фактичних даних Комітет заявив, що останній кластер зареєстрованих в Бразилії випадків мікроцефалії та інших неврологічних порушень, що пішов за аналогічним кластером у Французькій Полінезії в 2014 році, являє собою «надзвичайну подію» і становить загрозу для здоров'я населення в інших частинах світу.

___На думку членів Комітету, для мінімізації загрози в постраждалих країнах і зниження ризику подальшого міжнародного поширення необхідні скоординовані міжнародні відповідні заходи.
___Члени Комітету погодилися з тим, що ситуація відповідає умовам для оголошення надзвичайної ситуації в області суспільної охорони здоров'я, що має міжнародне значення.
___Генеральний директор ВООЗ прийняла цю рекомендацію і погодилась з нею.

         Держсанепідслужба України

 

НАВІГАЦІЯ