Вірусні гепатити, епідемічна ситуація та їх профілактика

___В Чернівецькій області за останні роки відмічається зростання захворюваності всіма формами вірусних гепатитів, за виключенням вірусного гепатиту А.  Так,  в 2014 році захворюваність зросла на 34% порівняно з 2013 роком (зареєстровано 161 випадок проти 120), за І півріччя 2015 року - на 56% (зареєстровано 120 випадків проти 77 за аналогічний період 2014 року).
В структурі всіх вірусних гепатитів частка форм з хронічним перебігом процесу в 2014 році складала 77%, в І півріччі 2015 року – 90%.
В області реєструються поодинокі випадки захворювання на вірусний гепатит А: в 2013 році зареєстровано 8 хворих, в 2014 – 9, за І півріччя 2015 – 1 хворий.
На гострий вірусний гепатит В у Чернівецькій області впродовж 2014 року захворіло 15 осіб, в 2013 - 20. Також в 2014 році зареєстровано 13 випадків захворювання на гострий вірусний гепатит С, в 2013 році - 8.

___За ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щорічно 28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом, мета якого − підвищити увагу та усвідомлення щодо вірусного гепатиту як глобальної проблеми світової системи охорони здоров’я та обізнаності суспільства щодо загрози його наслідків.

      Вірусні гепатити є однією із найбільш актуальних медичних і соціальних проблем у світі. Гепатити займають 8 місце серед основних причин смерті в світі. Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту.

___Гепатит – це запалення печінки, в основному, вірусної етіології. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту (A, B, C, D та Е), потенційні можливості яких становлять загрозу через приведення до епідемічного розповсюдження.

___Вірусні гепатити А та Е  відносяться до гострих кишкових інфекцій з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Вірус передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки за умов недотримання гігієнічних норм.
___Гепатит В, С та D, як правило, виникає внаслідок парентерального контакту з інфікованими біологічними рідинами організму людини.  Найбільш поширеними шляхами передачі вірусів типу В, С та D є переливання крові та її компонентів, що містять збудник, інвазивні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці). Крім того, при вірусному гепатиті В можлива ще й передача збудника від  матері до дитини під час пологів, а також при сексуальних контактах.
Гостра форма інфекції може перебігати безсимптомно і не проявлятися тривалий час, тому гепатит (особливо С) іноді називають "лагідним убивцею" або ж супроводжуватись жовтяницею (пожовтіння шкіри та очей), потемнінням сечі, надмірною втомлюваністю, нудотою, блюванням, болем в животі.

___Вірогідність хронізації процесу залежить від віку, коли відбулось зараження. З найбільшою вірогідністю (30-50 %) інфекція гепатиту В стане хронічною у дітей, які були інфіковані у віці до 6 років. У 80-90 % хронічні інфекції розвиваються у дітей, які були інфіковані протягом першого року життя. 15-25% дорослих, які стали хронічно інфікованими на гепатит В у дитинстві, помирають від раку або цирозу печінки.

___ВООЗ визнано вірус гепатиту В, як основний етіологічний агент первинного раку печінки, що приблизно складає 80% первинних ракових захворювань.

___Тип D уражає лише тих, хто вже інфікований типом B.

___З 1982 стала доступною вакцина проти гепатиту В, що в 95% дозволяє попередити захворювання та є основним заходом профілактики. За рекомендаціями ВООЗ всі діти грудного віку повинні отримувати вакцини протягом 24 годин після народження. Вакцинація, що проведена за схемою, забезпечує захист протягом багатьох років.

___Таку ж гостру проблему для людства викликає і захворюваність на вірусний гепатит С, сприйнятливість до якого досить висока. За темпами та масштабами поширення ця інфекція перевищує захворюваність на СНІД та туберкульоз.

___З кожним роком захворюваність гепатитом С в різних країнах світу зростає. Експерти  вважають, що цей ріст пов'язаний з ростом наркоманії: 38-40% молодих людей, які захворіли гепатитом С, інфікуються при внутрішньовенному введенні наркотичних засобів. У значної кількості осіб з хронічною формою інфекції розвивається цироз або рак печінки.

___Вакцини проти гепатиту C не існує.

___Дуже важливо бути обізнаним в питаннях профілактики гепатитів, вміти захищати себе від цієї недуги, а якщо ж зараження вже відбулося, вчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

___Важливими моментами у профілактиці гепатитів А і Е є вживання доброякісної питної води та дотримання вимог особистої гігієни (миття рук з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після туалету і різних місць загального користування). В якості специфічної профілактики гепатиту А застосовуються вакцини проти гепатиту А, які забезпечують створення імунітету тривалістю до 10 років.
___Головним у профілактиці гепатитів В, С, D є:

    • Попередження заражень через інфіковані інструменти. Будь-які маніпуляції, які супроводжуються порушенням цілісності  шкіри чи слизових оболонок необхідно проводити тільки стерильними інструментами (кип’ятіння не є засобом стерилізації і застосовується для дезінфекції);
    • Дотримання безпечного сексу (постійний статевий партнер,  використання презервативів);
    • Вірусоносій та (або) особа, що перехворіла гепатитами В, С, Д повинні попередити членів родини та статевих партнерів про інфікованість біологічних рідин свого організму (кров, сперма, грудне молоко)  та про шляхи передачі і профілактики інфекцій, а також відмовитися від донорства – довічно;
    • У побуті виконання вимог особистої гігієни має вирішальне значення, особливо для профілактики заражень немовлят і дітей (використовувати індивідуальні рушники, ножиці, бритви та інші предмети побуту; не слинити для дитини соску, не годувати немовлят пережованою їжею; мити руки з милом тощо);
    • Важливим, ефективним і безпечним засобом профілактики гепатиту В, а заодно і гепатиту D, є щеплення проти гепатиту В згідно Календаря щеплень.

 

НАВІГАЦІЯ