Вітряна віспа та її профілактика 


За результатами епідеміологічного аналізу проведеним Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» встановлено, що  за 12 місяців  2016 року в Чернівецькій області захворіло вітрянкою  1865 осіб, в тому числі 1600 дітей. В порівнянні з 2015 роком відбулося зростання захворюваності майже на 17%. Переважна більшість захворілих дітей відвідували дитячі організовані колективи (садочки та школи). 

В лютому 2017 року в Хотинському районі відбулося зростання захворюваності вітряною віспою. Так, в загально-освітній школі с.Грозниці Хотинського району зареєстровано 35 випадків та в дошкільному навчальному закладі – 10 випадків. За рішенням відділу освіти Хотинської районної державної адміністрації в даних закладах призупинено навчально-виховний процес з 02.02.2017 по 12.02.2017.

Вітряна віспа (вітрянка) є гострим, високозаразним вірусним інфекційним захворюванням. Для дитячого віку притаманний легкий перебіг захворювань, у дорослих вона може набувати важких форм та викликати такі ускладнення, як пневмонії, енцефаліти.

Збудником вітряної віспи є вірус зостер, який може все життя зберігатися в організмі людини і в дорослому віці викликати таке захворювання, як оперізуючий лишай. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом.

Якщо в колективі захворіє хтось один, ймовірність того, що перехворіють всі інші, становить близько 100%, не захворіють тільки ті хто перехворів.

Хворий на вітрянку стає заразним за кілька днів до висипу та ще протягом п'яти днів з моменту появи останнього елементу висипу.

Хвороба починається з появи висипу (схожий на краплі води, оточений вузьким рожево-червоним обідком, нерідко зудить), слабкості та підвищення температури. Висипанняспочатку з'являються на спині, грудях, животі, голові, а згодом на кінцівках.

Після хвороби виникає довічний імунітет.

В дошкільних навчальних закладах, при ускладненні епідемічної ситуації проводяться обмежувальні протиепідемічні заходи. Контактні (особи, які спілкувалися з хворим), перебувають під медичним наглядом протягом 21 дня, двічі на день вимірюється температура тіла. В приміщеннях, для профілактики посилюється режим провітрювання, проводиться дезінфекція приміщень бактерицидними лампами.

Хворі повертаються в організований дитячий колектив не раніше ніж через 5 днів після появи останнього елементу висипу.

Щеплення проти вітряної віспи в Україні є рекомендованими але не обов’язковими.

Щепленням підлягають діти, які досягли 12-місячного віку, діти, які поступають до дитячого дошкільного закладу та школи, працівники охорони здоров’я, які мають високий ризик інфікування і які не хворіли на вітряну віспу.

 

 

НАВІГАЦІЯ