Щодо стану захворюваності на вітряну віспу
 в Чернівецькій області

Вітряна віспа є гострим вірусним інфекційним захворюванням, що передається повітряно-крапельним шляхом. Збудником вітряної віспи є вірус зостер, який може все життя зберігатися в організмі людини і в дорослому віці викликати таке захворювання, як оперізуючий лишай. Для дитячого віку притаманний легкий перебіг хвороби, у дорослих вона може набувати важких форм. Внаслідок захворювання можуть виникати такі ускладнення, як пневмонії, енцефаліти.
Протягом 2013 року на території Чернівецької області з приводу захворювання на вітряну віспу за медичною допомогою звернулося 2434 особи проти 2083  у  2012 році.  З  числа  захворілих  у  2013 році −  88% (2141 випадок) складають діти до 18 років.
У м.Чернівці  протягом  січня   2014  року зареєстровано 181 хворого на вітряну віспу (показник на 100 тисяч населення 70,96) проти 265 хворих (показник на 100 тисяч населення 105,09) за такий самий період 2012 року. При проведенні аналізу встановлено, що діти до 18 років складають 81% від усіх захворілих. За період останніх років почали інтенсивніше реєструватись випадки вітряної віспи у віковій категорії від 18 до 27 років та старші – за січень поточного року зареєстровано 35 осіб.
Джерелом інфекції при вітряній віспі є тільки хвора людина, яка стає заразною для оточуючих в кінці інкубаційного періоду, який триває 21 день.
Хвороба супроводжується підвищенням температури тіла та плямисто- папульозно-везикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках.
Перші елементи висипу можуть з'явитися при нормальній температурі тіла. Висип локалізується на обличчі, волосистій частині голови, тулубі та кінцівках.
До основних заходів профілактики відносяться: вчасне виявлення хворого та його ізоляція, ретельне провітрювання та бактерицидне знезараження повітря приміщень, вологе прибирання із застосуванням дезінфекційних засобів. У зв'язку з нестійкістю збудника заключну дезінфекцію не проводять.
При появі  перших симптомів захворювання необхідно обов’язково звернутися до лікаря, не займатись самолікуванням!

 

 

 

НАВІГАЦІЯ