Про безпеку відпочинку біля  відкритих водойм на території міста Чернівці

З підвищенням температури атмосферного повітря, озеро парку «Жовтневий» по вул. Комарова використовується мешканцями міста, як місце для відпочинку та купання.

Однак, озеро носить декоративний та меліоративний характер і не відповідає вимогам санітарного законодавства щодо облаштування місць масового відпочинку населення на воді.

При влаштуванні пляжів та місць масового відпочинку людей необхідно дотримуватись таких вимог: берегова смуга повинна бути обладнана для рекреаційного використання, очищено дно акваторії, відведена зона купання та якість води повинна відповідати вимогам чинних санітарних норм.

В місті Чернівцях  офіційною рекреаційною зоною є міський пляж, що розташований на вул. Донбасівській, 5, де проводиться моніторинг стану навколишнього середовища — досліджується вода річки Прут, ґрунт (пісок) пляжу. Контроль здійснюється за мікробіологічними, паразитологічними, вірусологічними та санітарно–хімічними показниками.

З метою упередження виникнення інфекційних захворювань, фактором передачі яких є вода, в літній період фахівці Чернівецького міського відділу лабораторних досліджень Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» попереджають, що треба остерігатися водойм зі стоячою та малопротічною водою. Вологість, забрудненість і висока температура сприяють поширенню бактеріальної флори: збудників лептоспірозу, дизентерії тощо. Причиною ентеровірусних  та паразитарних інфекцій також може бути водний фактор передачі.

Шановні краяни, дбайте про власну безпеку,  з обережністю ставитись до купання у відкритих водоймах, звертайте увагу на встановлені щити з написами "КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО!", зокрема  вздовж   озера парку «Жовтневий».

 

 

НАВІГАЦІЯ