22 березня 2014 року – Всесвітній день водних ресурсів

Всесвітній (міжнародний) день водних ресурсів запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН в 1993 році (резолюція №А/RES/47/193 Проведення Міжнародного дня водних ресурсів).
Резолюцією відмічено, що враховуючи важливість водних ресурсів у розвитку економічної діяльності і соціального благополуччя, яка не отримує широкого визнання, 22 березня кожного року об’явлено Міжнародним днем водних ресурсів, який буде відмічатися з 1993 року.
Метою проведення заходів, присвячених цій даті, є притягнення уваги до проблем якості питної води, необхідності збереження водних ресурсів і їх раціонального використання. У 2000 році ООН прийняла Декларацію тисячоліття. Розроблена спеціальна Програма дій на ХХІ століття, метою якої є забезпечення кожного жителя нашої планети чистою питною водою.
Вода – займає дві третини земної поверхні. Ми рахуємо її незмінним супутником нашого життя. Однак,  97 відсотків води на планеті приходиться на океани і лише 3 відсотки  водних ресурсів складає прісна вода, з яких 68,7% - це вічні льоди і сніги.
Щорічно в нашої області із природних водних об’єктів забирається  близько 70 – 82 млн. куб.м води  на виробничі, побутово-питні, сільськогосподарські та інші цілі. Потреби промислових підприємств задовольняються також шляхом залучення з оборотних та повторно-послідовних систем.
Станом на 01.01.2014 року в області 24 об’єкти, які мають випуски стічних вод в водоймища,  кількість випусків господарсько-побутових– 18, промислових – 6.
Лабораторний контроль за якістю води здійснюється районними та міжрайонними відділами лабораторних досліджень державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» в 52 створах спостереження. У 2013 році досліджено 535 проб на фізико-хімічні показники, з них 19 (3,6%) не відповідали нормативам та 452 проби на мікробіологічні показники, з яких 30 (6,6%) не відповідали нормативам.
На даний час в Україні лише 3% річкової води придатні для пиття без додаткової очистки. Природа має схильність до самоочищення, але без допомоги з боку людини ці процеси можуть затягнуться на десятиліття. Тому всім нам потрібно змінити своє відношення до раціонального водоспоживання та зберігання тих водних ресурсів, які ми маємо.

 

НАВІГАЦІЯ