Удосконалено моніторинг циркуляції збудників
інфекційних хвороб на території Чернівецької області

___Головним управлінням Держсанепідслужби у Чернівецькій області з метою реалізації першочергових заходів щодо профілактики інфекційних хвороб, професійних захворювань, спалахів інфекційних хвороб (отруєнь), запобігання шкідливому впливу на стан здоров’я і життя людини факторів середовища життєдіяльності удосконалено проведення моніторингу циркуляції збудників інфекційних хвороб на території Чернівецької облатсі.
___Рішення про системний підхід до аналізу та оцінки ризиків для здоров’я і життя людини, обґрунтування заходів з управління ризиками було прийнято на Колегії Держсанепідслужби України.
___Відповідна Програма моніторингу циркуляції збудників інфекційних хвороб на території Чернівецької області погоджена головним державним санітарним лікарем України Святославом Протасом та затверджена першим заступником голови Чернівецької обласної державної адміністрації Володимиром Кулішем. Виконавцями Програми є Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» та керівники закладів охорони здоров’я.
___Програма передбачає лабораторний моніторинг в середовищі життєдіяльності людини – визначення індикаторних показників (загальне мікробне число, загальні колі форми) та збудників інфекційних хвороб (патогенні ентеробактерії, ентеровіруси, антигени вірусу гепатиту А, антигени адено- та ротавірусів, патогенні кишкові найпростіші,  кишкові гельмінти, вібріофлора, збудник туляремії).
___Також проводиться лабораторний моніторинг в навколишньому середовищі, досліджується грунт дитячих дошкільних установ з метою визначення збудників паразитарних хвороб, індексу лактозопозитивних кишкових паличок, індексу ентерококів, патогенних мікроорганізмів, ентеровірусів, антигенів вірусу гепатиту А, адено- та ротавірусів. Збудник сибірки визначається в грунті стаціонарно неблагополучних пунктів з сибірки. Дрібні ссавці, відловлені на об’єктах епідемічного ризику, в приватному секторі, на відкритих стаціях, в осередках інфекційних хвороб досліджуються на наявність збуднику лептоспірозу, туляремії, кишкового ієрсиніозу, псевдотуберкульозу, лістеріозу, еризипелоїду; кліщі, зібрані в природних біотопах та з великої рогатої худоби досліджуються на наявність збудників туляремії, бореліозу; погадки хижих птахів, зібраних в природних біотопах – на наявність збуднику туляремії.
___Лабораторний моніторинг в закладах охорони здоров’я полягає у визначенні потенційних ризиків у повітряному середовищі приміщень лікарняних закладів, епідемічно значущих об’єктах внутрішнього середовища.
___Циркуляція збудників особливо небезпечних інфекційних хвороб, небезпечних інфекційних хвороб серед населення на території Чернівецької області визначається при обстеженні з діагностичною та профілактичною метою, за епідемічними показами.
___Ведення такого моніторингу дозволяє вносити керівникам місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також керівникам установ, підприємств та організацій пропозицій, спрямованих на профілактику та зниження рівня інфекційних хвороб.

 

НАВІГАЦІЯ