Користь та шкода від засмаги

Літо завжди асоціюється з лагідним сонцем і здоровою засмагою.  У сучасному житті сонячна засмага  вважається ознакою доброго фізичного здоров’я та успішного соціального статусу людини. Що таке засмага?  Це захисна реакція шкіри від пошкоджувальної дії ультрафіолетового випромінювання. Під впливом такого випромінювання відбувається потемніння шкіри, внаслідок чого в нижніх шарах епідермісу  відкладається пігмент меланін.

Меланін захищає організм від злоякісного переродження клітин, нейтралізуючи канцерогенну дію УФ-променів. Також, під впливом ультрафіолетових променів в шкірі синтезується вітамін D. Наявність цього вітаміну необхідна для підтримки постійного рівня кальцію в крові. При нестачі кальцію в крові, він “вимивається” з кісткової тканини, приводячи до її потоншання (остеопорозу). У дітей може виникнути відоме захворювання – рахіт, яке призводить до важких деформацій кістяка і інших несприятливих наслідків.

Серед негативних сторін засмаги слід відмітити утворення зморшок. Під час засмаги ультрафіолетові промені руйнують колаген, який відповідає за еластичність шкіри. У результаті чого порушується структура тканин, і шкіра починає втрачати свою пружність. Сонячні промені пересушують сальні і потові залози, за допомогою яких забезпечується природний захист шкіри. І через це шкіра передчасно старіє.

Часто від регулярної засмаги з’являються маленькі родимкиякі в медицині вважаються доброякісними новоутвореннями. Небезпечними є опіки шкіри від ультрафіолету. Також, науково доведено його вплив на частоту виникнення раку шкіри та меланоми.

  Для того, щоб захистити себе від негативного впливу УФ-опромінення потрібно дотримуватись простих правил:
-  уникати годин максимальної сонячної активності (з 11 до 17 год);
-  перебувати на сонці нетривалий час зранку та ввечері;
-  під час перебування на сонці застосовувати легкий закритий одяг, капелюхи, сонцезахисні окуляри (бажано, скляні, оскільки скло не пропускає ультрафіолетове випромінювання);
- використовувати ендогенні фотопротектори – селен, вітамін Е, бета-каротин, антигістамінні, антималярійні засоби, які мають антиоксидантну дію;
-  наносити на шкіру сонцезахисні засоби в період максимального перебування на сонці.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ