Протягом періоду з 13.09.2013 по 17.09.2013 в Кельменецькому районі зареєстровано 3 випадки отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 8 осіб.
Кожен випадок отруєння дикорослими грибами розслідується фахівцями Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області.

Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області застерігає, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами необхідно:

1.Відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
2. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Не класти у кошик невідомі гриби, остерігатися пластинчатих грибів, не збирати старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі.
4. Ретельно перевіряти зібрані гриби перед початком приготування.
5. Не вживати сирих грибів.
6. Відібрані гриби спочатку необхідно промити та відварити декілька разів у підсоленій воді – (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
7. Готові страви з грибів зберігати у холодильнику, в емальованому посуді не більше доби.
8. Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми.
9. Ніколи не застосовувати «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.
10. Не викидати недоїдених грибів. Аналіз цих грибів допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Симптоми отруєння грибами: 
1. Характерні ознаки отруєння - нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. 
2. Симптоми отруєння - галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - з'являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. 
3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла - запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг.
У випадку виявлення перших ознак отруєння грибами необхідно терміново звернутись до лікувальної установи.

 

 

НАВІГАЦІЯ