Про здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду

 

         Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області інформує про періодичність здійснення держсанепіднагляду суб’єктів господарювання  на території Чернівецької області. 
         Всі суб`єкти господарювання незалежно від форми власності належать до одного з трьох ступенів ризику - високого, середнього або незначного, що зумовлено ймовірністю виникнення від здійснення їх господарської діяльності негативних для санітарного та епідемічного благополуччя населення наслідків. 
         У 2012 році критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності для санітарного та епідемічного благополуччя населення, було переглянуто, у зв’язку з чим змінилась періодичність здійснення Державною санітарно-епідеміологічною службою та її територіальними органами планових заходів державного нагляду (контролю) на об’єктах господарювання. Так, відповідно до затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2012 №869 критеріїв, планові  заходи за діяльністю суб’єктів з високим ступенем ризику здійснюються не частіше одного разу на рік, із середнім ступенем ризику – не частіше одного разу на три роки, з незначним ступенем ризику – не частіше одного разу на п’ять років. 
         До прикладу, якщо в попередні роки лікувально-профілактичні заклади, які надають стаціонарну медичну допомогу, перевірялись санепідслужбою 1 раз на 3 місяці, то з урахуванням внесених до законодавства у 2012 році змін, планова перевірка таких об’єктів проводитиметься не частіше, ніж один раз на рік.
         Крім планових заходів держсанепіднагляду, Головним управлінням Держсанепідслужби у Чернівецькій області, його відокремленими структурними підрозділами проводяться і позапланові заходи.
         Здійснення позапланових заходів передбачено Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» і можливе з підстав:
            -     подання суб'єктом  господарювання письмової заяви до
Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області або його відокремлених структурних підрозділів про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;
            -           виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених у документах обов'язкової звітності, поданих суб'єктом господарювання;
            -           перевірки виконання суб'єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення
порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення планових заходів Головним управлінням Держсанепідслужби у Чернівецькій області або його відокремленими структурними підрозділами;
            -           звернення фізичних та юридичних осіб про порушення  суб'єктом господарювання  вимог  законодавства;
            -           неподання у   встановлений  термін  суб'єктом  господарювання документів обов'язкової звітності без  поважних  причин,  а  також письмових  пояснень  про  причини,  які перешкоджали поданню таких
документів;
            -           настання   аварії,  смерті  потерпілого  внаслідок  нещасного
випадку  або  професійного  захворювання,  що  було  пов'язано   з
діяльністю  суб'єкта  господарювання. 
         За 5 місяців 2013 року Головним управлінням Держсанепідслужби у Чернівецькій області проведено 1463 заходи державного нагляду (контролю), з них 146 планових та 1317 позапланових.
         39% позапланових заходів проведено з метою розгляду звернення фізичних та юридичних осіб, 35% позапланових заходів – за дорученнями влади,  15%  – з метою проведення епідеміологічного обстеження, 7% – на вимогу прокуратури, інші 3% - з метою перевірки виконання приписів.
         За результатами нагляду на 241 об’єкті виявлено порушення санітарного законодавства.
         При реалізації наданих державою повноважень санепідслужбою направлено 191 припис про усунення причин і умов, що сприяють вчиненню порушень санітарного законодавства , винесено 140 постанов про накладення штрафу на суму 18,5 тис. грн.

 

НАВІГАЦІЯ