Про результати моніторингових досліджень факторів навколишнього середовища у навчально-виховних закладах області

Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр) здійснюються моніторингові дослідження факторів навколишнього середовища у навчально-виховних закладах області.
Впродовж  6-ти місяців 2017 року охоплено 184 навчальні заклади, з них 115 загальноосвітніх, 67 дошкільних та 2 інтернатні заклади.
Моніторингу підлягає широкий спектр показників, зокрема:     
- бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження  води джерел водопостачання, питної кип'яченої води та води із кулерів;
- дослідження бактеріального забруднення середовища  жит-тєдіяльності методом змивів з посуду та кухонного інвентарю харчоблоків,   
- змивів з овочів та фруктів на кишковий ієрсиніоз та псевдотуберкульоз;
-  дослідження паразитарного забруднення середовища життєдіяльності методом змивів,  проб садовини, городини, грунту та піску  на наявність збудників паразитарних захворювань;
-  лабораторно-інструментальні дослідження параметрів мікроклімату, повітря закритих приміщень на вміст вуглекислого газу та на вміст формальдегіду, фенолу, бензолу, пилу у повітрі на бактеріальне та хімічне забруднення, повітря на вміст парів ртуті  в  навчальних закладів;
-  заміри потужності поглиненої у повітрі дози гамма-випромінювання та рівнів еквівалентної рівноважної об’ємної активності радону (ЕРОА) у повітрі приміщень, рівнів електромагнітного випромінювання у кабінетах комп’ютерної техніки, шуму та вібрації.
За  результатами лабораторних досліджень з 184 досліджених проб води джерел водопостачання  16 проб не відповідало за бактеріологічними показниками  та  10  проб  за  санітарно-хімічними  показниками. Відхилення встановлені у навчальних закладах Сокирянського, Сторожинецького, Глибоцького, Герцаївського, Новоселицького та Вижницького районів.
Також досліджено 147 проб води кип’яченої за бактеріологічними показниками,  з яких 12 не відповідали нормативам у навчальних закладах Новоселицького, Сторожинецького, Сокирянського, Глибоцького, Виж-ницького районів та м.Чернівці.

Із 3795  відібраних санітарно-гігієнічних змивів у 96 випадках встановлено їх бактеріальне забруднення у навчальних закладах всіх районів окрім Хотинського, Глибоцького  та м.Чернівці

Відібрано 2350 змивів з овочів та фруктів на кишковий ієрсиніоз та псевдотуберкульоз. За результатами проведених лабораторних досліджень виділено Y. enterocolitica (збудник кишкового ієрсиніозу) у  3-х зразках змивів в навчальних закладах м.Чернівці.

Одночасно зазначаємо, що відповідно до п. 4.25 Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах, що затверджена наказом МОЗ України від 17.04.2016 №298/227 з  метою профілактики псевдотуберкульозу з 1 березня у дошкільних навчальних закладах забороняється приготування салатів із свіжих овочів врожаю минулого року. Такі овочі підлягають обов’язковій термічній обробці.

Ступінь забруднення об’єктів внутрішнього середовища навчальних закладів збудниками паразитарних захворювань в цілому по області склав 0,35 %. Поодиноко випадки паразитарного забруднення об’єктів довкілля реєструвались у навчальних закладах Заставнівського, Сторожинецького та Сокирянського районів.
Фахівцями Центру проводились вимірювання рівнів еквівалентної  рівноважної об’ємної активності (ЕРОА) радону-222 у повітрі приміщень навчальних закладів. Перевищень не виявлено.
Проведені моніторингові обстеження  дали змогу не лише виявити ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей, але й своєчасно запроваджувати комплекс санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб, харчових отруєнь.

На адресу керівників навчальних закладів, де виявлялись потенційні ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей,  направлені листи з рекомендаціями щодо проведення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів спрямованих на  покращення умов навчання та перебування дітей в установах. Також окремими листами проінформовано відділи (управління) освіти при районних державних адміністраціях та Управління освіти Чернівецької міської ради.

 

НАВІГАЦІЯ