Результати моніторингових досліджень факторів навколишнього середовища у загальноосвітніх навчальних закладах області
 за 9 місяців 2017 року

Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»  протягом 9 місяців поточного року проведені   моніторингові дослідження факторів навколишнього середовища у 156 загальноосвітніх навчальних закладах області.  

Під час моніторингових візитів  відібрано 141 пробу води із джерел водопостачання. За  результатами лабораторних досліджень встановлено, що 16 проб не відповідали  нормативам за бактеріологічними показниками  та  6  за  санітарно-хімічними  показниками  у навчальних закладах Сокирянського, Сторожинецького, Глибоцького, Герцаївського, Новоселицького та Вижницького районів.

Також за бактеріологічними показниками  досліджено 110 проб води кип’яченої,  призначеної для забезпечення питного режиму,  з яких 9 не відповідали нормативам у навчальних закладах Новоселицького, Глибоцького та Вижницького районів.

На харчоблоках навчальних закладів відібрано 3215 санітарно-гігієнічних змивів -  у 98 із них встановлено  бактеріальне забруднення. Такі випадки зафіксовано у навчальних закладах всіх районів окрім Хотинського, Глибоцького районів та м.Чернівці.

Досліджено 2005 змивів з овочів та фруктів на кишковий ієрсиніоз та псевдотуберкульоз;  виділено Y. enterocolitica (збудник кишкового ієрсиніозу) у 3-х зразках змивів, відібраних  в закладах Новоселицького та  Сторожинецького районів.

Ступінь забруднення об’єктів внутрішнього середовища навчальних закладів збудниками паразитарних захворювань в цілому по області склав  0,25 %. Поодиноко випадки паразитарного забруднення об’єктів довкілля реєструвались у навчальних закладах Заставнівського та Сторожинецького  районів.

При  проведенні 8117 замірів освітленості у 58 випадках виявлено невідповідність існуючим нормативам у навчальних закладах Сокирянського, Глибоцького  та  Сторожинецького районів.

При вимірюванні рівнів еквівалентної  рівноважної об’ємної активності (ЕРОА) радону-222 у повітрі приміщень навчальних закладів та параметрів мікроклімату перевищень нормативів  не встановлено.

Проведені моніторингові обстеження  дали змогу  виявити ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей та своєчасно запроваджувати комплекс санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб, харчових отруєнь.

Так, при реєстрації відхилень від санітарних норм у зразках води питної, проводилось знезараження самого джерела водопостачання з контрольним відбором проб; при виявленні бактеріально  забруднених об’єктів внутрішнього середовища здійснювались дезінфекційні заходи з наступним відбором змивів. При виділено Y. enterocolitica ( збудник ієрсиніозу) в проводились дератизаційні заходи в овочесховищах закладів та розроблявся комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів спрямованих на запобігання контамінації ієрсиніями продуктів харчування, які підлягають тривалому зберіганню. 

На адресу керівників загальноосвітніх навчальних закладів, де виявлялись потенційні ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей,  направлені листи з рекомендаціями щодо проведення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів спрямованих на  покращення умов навчання та перебування дітей в установах.

Також окремими листами проінформовано відділи (управління) освіти при районних державних адміністраціях та управління освіти Чернівецької міської ради.

 

НАВІГАЦІЯ